overlay overlay-mobile
viking-shadow
viking_karta_produktu
palce
GLUTEN-LACTOSE-FREE-min

Dieta z ograniczoną laktozą i glutenem

Dostępne kaloryczności
1200 kcal
1500 kcal
1800 kcal
2000 kcal
2200 kcal
2500 kcal
3000 kcal
Mikroskładniki
Białko:
20%
Tłuszcze:
35%
Węgle:
45%
Opis diety
Dieta dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie laktozy i glutenu.

Osoby nietolerujące laktozy oraz glutenu nie mają lekko. Spożycie nawet jednego z tych alergenów powoduje nieprzyjemne dolegliwości, uczucie ciężkości oraz problemy z trawieniem. Jeżeli należysz do grona osób, które ze względów zdrowotnych zmuszone są ograniczać spożycie glutenu i laktozy, z pewnością wiesz, że stopień dietetycznych restrykcji uzależniony jest od indywidualnej tolerancji. 

Przygotowałem propozycję diety, która znacząco ogranicza zawartość laktozy i glutenu, zastępując je zdrowszymi i lekkimi odpowiednikami. Nie musisz już rezygnować z wygody, jaką jest catering dostarczany pod Twój dom. Jeśli posiadasz nietolerancję laktozy lub glutenu możesz zapomnieć o uciążliwym dostosowaniu przepisów do swojej wymagającej diety – z przyjemnością zrobimy to za Ciebie.

Nasza wspaniała dietetyczka z każdą dietą stawia sobie poprzeczkę coraz wyżej. Wiemy, że nie możemy zadowolić absolutnie każdego, ale staramy się wsłuchiwać w potrzeby naszych klientów i poszerzać ofertę o mniej spotykane, a jednak coraz częstsze diety.

Przestrzeganie mocno ograniczającej diety bezlaktozowej, która równocześnie znacząco wyklucza gluten to nie lada wyzwanie dla kogoś, kto się na tym zwyczajnie nie zna. Zauważyłeś, że gluten i laktoza Ci nie służą? Czy wiesz, że nie musisz poznać wszystkich dostępnych zamienników i codziennie głowić się nad odpowiednim komponowaniem wykluczającej, jednak wciąż pełnowartościowej diety?

Po co masz tracić czas i błądzić we mgle, skoro możesz zgłosić się do nas! Zrobimy to wszystko za Ciebie i mało tego, dostarczymy Ci Twoje pyszne posiłki pod sam dom! Ty możesz ten czas poświęcić na dużo ciekawsze zajęcia.

Dieta pudełkowa ograniczająca laktozę i gluten – idealna dla alergików

Dawniej nietolerancję laktozy kojarzono głównie z najmłodszymi. Dziś już wiemy, że ten problem dotyka nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór w organizmie enzymu odpowiadającego za rozkład tego cukru mlecznego  – laktazy.

Niedobór laktazy może być wrodzony (przekazany genetycznie), pierwotny (spowodowany fizjologicznym procesem spadku aktywności enzymu) oraz wtórny (czyli nabyty np. przez przebytą chorobę czy zażywanie leków). Do głównych objawów nietolerancji laktozy u dorosłych są: wzdęcia, kolka, bóle brzucha, a nawet biegunka – wszystko to po spożyciu produktu zawierającego laktozę. Warto jednak zaznaczyć, że nie każdy, kto zmaga się z nietolerancją laktozy, jest tak samo wrażliwy na jej obecność w diecie. Wiele osób z niedoborem laktazy dobrze toleruje niewielkie ilości laktozy w codziennej diecie. 

Gluten natomiast jest białkiem znajdującym się w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Do osób, które powinny unikać glutenu w codziennym jadłospisie, jednak mogą pozwolić sobie na jego śladowe ilości należą te, które zmagają się z nietolerancją bez celiakii, alergią związana z glutenem i alergia na pszenicę. Niestety w przypadku celiakii, nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać reakcję immunologiczną w jelicie cienkim, prowadząc do poważnych komplikacji. 

Nasza dieta ograniczająca laktozę i gluten została stworzona, aby pomóc alergikom odpowiednio się odżywiać, przy czym nie jeść w kółko tego samego. Sami nie znosimy nudy i banalnych posiłków, dlatego nie pozwalamy sobie na serwowanie Wam nijakich dań.

Catering „less gluten & lactose” – przykładowe dania

Osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać produktów mlecznych, a dodatkowo, jeśli nie tolerują glutenu, nie powinny przesadzać z produktami mącznymi i podobnymi. Wydawać by się mogło, że zostają same owoce, warzywa i mięso, bez żadnych dodatków. Nic bardziej mylnego!

Mleko można śmiało zastąpić napojem roślinnym, np. sojowym czy owsianym. Na rynku spożywczym dostępne jest mnóstwo produktów bezlaktozowych, w tym jogurty, kefiry, a nawet mleko. Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową, a makarony – ryżem, gryką, komosą ryżową czy kaszą jaglaną.

Na śniadanie proponuję placuszki z mąki bezglutenowej i napoju owsianego z dodatkiem masła orzechowego i bezlaktozowego jogurtu. Na drugie śniadanie shake na napoju kokosowym z owocami i liśćmi mięty. Na obiad filet z kurczaka w ziołowym pesto z komosą ryżową i surówką. Na podwieczorek ciasto na bezglutenowym spodzie z sezonowymi owocami. Natomiast na kolację proponuję sałatkę z warzywami i grillowanym boczkiem.

Czy dieta bezglutenowa i bezlaktozowa musi być nudna? Absolutnie nie! Jak widzisz, nie musisz rezygnować ze wszystkiego w swojej diecie, a Twój talerz wcale nie będzie pusty. Dzięki odpowiednim zamiennikom można skomponować lekkie posiłki, które nie tylko będą smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla Twojego organizmu. Pożegnaj się z potwornymi wzdęciami i rewolucjami żołądkowymi! Powitaj zdrowy catering dietetyczny z Kuchni Vikinga!

Ze względu na istniejące ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego na drodze produkcji czy na etapie producenta naturalnie bezglutenowych produktów dieta może zawierać śladowe ilości glutenu. Nie rekomendujemy jej dla osób z celiakią.

Kcal Cena za 1 dzień Cena powyżej 5 dni
1200 58.9 zł 56.9 zł
1500 67.9 zł 65.9 zł
1800 70.9 zł 68.9 zł
2000 72.9 zł 70.9 zł
2200 75.9 zł 73.9 zł
2500 78.9 zł 76.9 zł
3000 83.9 zł 81.9 zł

Wspólne wybory,
wspólne oszczędzanie!

15% RABATU przy zamówieniu
trzeciej diety pod ten sam adres. Regulamin promocji

Group 3874
Group 3875

Masz wątpliwości?

Skorzystaj z darmowej konsultacji z naszymi Dietetykami.

Poniedziałek - Piątek
7:00 – 15:00

+48 22 230 24 00
(wew. 2)
dietetyk@kuchniavikinga.pl
Mask Group 34

Bestsellery w Kuchni Vikinga

5.0 Pyzy z mięsem z kwaśną śmietaną pietruszkową, prażoną cebulką i buraczkami na ciepło
5.0

Pyzy z mięsem z kwaśną śmietaną pietruszkową, prażoną cebulką i buraczkami na ciepło

5.0 Porzeczkowy jogurt grecki z gorzką czekoladą, podany z kluskami leniwym
5.0

Porzeczkowy jogurt grecki z gorzką czekoladą, podany z kluskami leniwymi

5.0 Pancakes bananowe z serkiem czekoladowo-kokosowym i konfiturą agrestową
5.0

Pancakes bananowe z serkiem czekoladowo-kokosowym i konfiturą agrestową

4.99 Quesadillas z pulled pork i serem BBQ, sos 1000wysp, warzywa
4.99

Quesadillas z pulled pork i serem BBQ, sos 1000wysp, warzywa

4.96 Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych z opiekanymi ziemniaczkami, dipem BBQ i colesławem z czerwonej kapusty
4.96

Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych z opiekanymi ziemniaczkami, dipem BBQ i colesławem z czerwonej kapusty

4.95 Chińskie pierożki z otrębami z farszem wieprzowym z kapustą pekińską z sosem sweet-chili i sezamem
4.95

Chińskie pierożki z otrębami z farszem wieprzowym z kapustą pekińską z sosem sweet-chili i sezamem

4.93 Sałatka z grillowanym kurczakiem, batatem, mozzarellą, ogórkiem, pomidorkami cherry, suszoną żurawiną i pestkami dyni, winegret BBQ_
4.93

Sałatka z grillowanym kurczakiem, batatem, mozzarellą, ogórkiem, pomidorkami cherry, suszoną żurawiną i pestkami dyni, winegret BBQ

4.92 Butter chickpeas z curry podane z ryżem czarno-białym, chlebkiem nan i koledrą
4.92

Butter chickpeas z curry podane z ryżem czarno-białym, chlebkiem nan i koledrą

albert
bulb paint1 paint2
bo-kuchnia-vikinga to-mądry wybór-jest! albert-signature
albert-mobile