Temat postu: Re: Czy braliście udział w szkoleniach on line?
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 6:55 am
Stały bywalec
Dołączenie: Nie Maj 10, 2009 11:42 am Posty: 23
Oczywiście, szkolenia on-line mają swoje wady, dlatego powinny mieć bardziej niską ceną od szkoleń prowadzonych w grupach przez profesjonalnego trenera.
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 7:08 am
Trener
Dołączenie: Czw Sie 20, 2009 6:41 am Posty: 74
Osobiście zarówno uczestniczyłem jak i prowadzę szkolenia on-line. W tej sytuacji (skoro je prowadzę) powinienem je oczywiście tylko chwalić. Ale postaram się być obiektywny.
Wszystko zależy od poziomu motywacji uczestników, ale i trenera.
O motywacji uczestników pisała już Blanka84, więc ten temat zostawiam w spokoju.
Bardzo ważna (o ile nie ważniejsza) jest motywacja trenera. To jest podobnie jak w szkole (albo na szkoleniu live): jeżeli jest dobry nauczyciel, to tak potrafi przedstawić temat i zachęcić uczniów/studentów, że 90% z nich zrobi to, o co prosi.
Ja polecam głównie takie szkolenia, w których trener jest wymagający. Wtedy widać, że zależy mu nie tylko na pieniądzach, ale i na faktycznym sukcesie swoich uczniów. I to niezależnie od tego, czy robi szkolenie on-line, czy na żywo.
Tylko jak to ocenić, zanim się skorzysta ze szkolenia? Dobrzy organizatorzy szkolenia on-line pozwalają na zrezygnowanie z uczestnictwa w szkoleniu w trakcie jego trwania i zwracają pieniądze. Nazywają to "gwarancja satysfakcji". Rejestrujesz się na szkoleniu, uczestniczysz, ale jak Ci się nie podoba, to nic nie tracisz. A jak Ci się podoba, to warto zostać do końca. I nawet zapłacić więcej za dobre szkolenie on-line niż za nudne szkolenie na żywo.
No i są oczywiście darmowe szkolenia on-line. Wtedy nic nie ryzykujesz.
A szkolenia on-line mają tę niesamowitą zaletę, że możesz z nich korzystać prawie wszędzie - oszczędzasz na kosztach dojazdu, noclegu itd.
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 6:45 am
Aktywny
Dołączenie: Wto Kwi 28, 2009 7:33 am Posty: 42
Cóż wygląda to interesująco. Jaka jest rola trenera w szkoleniach on-line, czy możemy z nim porozumieć się bezpośrednio za pomocą Internetu? Wydawało mi się wcześniej, ze szkolenia on-line są to głównie szkolenia multimedialne, bez ingerencji "prawdziwego" trenera. Czy można uzyskać dyplom, czy certyfikat odbytego szkolenia?
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 7:42 pm
Stały bywalec
Dołączenie: Wto Wrz 08, 2009 11:17 am Posty: 23
oktawa napisał(a):
Cóż wygląda to interesująco. Jaka jest rola trenera w szkoleniach on-line, czy możemy z nim porozumieć się bezpośrednio za pomocą Internetu? Wydawało mi się wcześniej, ze szkolenia on-line są to głównie szkolenia multimedialne, bez ingerencji "prawdziwego" trenera. Czy można uzyskać dyplom, czy certyfikat odbytego szkolenia?
Dokładnie Też byłam święcie przekonana, że takie wirtualne szkolenia odbywają się bez ingerencji trenera. Sama jednak jestem zwolenniczką szkoleń "w realu". Cóż nie czarujmy się, chyba nie ma tak zdyscyplinowanego człowieka, który systematycznie przyswajałby wiedzę, bez kontroli trenera;) Sama (choć uważam się za osobę bardzo sumiennie przykładającą się do obowiązków) nie wiem czy byłabym w stanie. Zresztą cały "urok" szkolenia polega właśnie na dyskusji, możliwości odgrywania scenek, zadawania pytań trenerowi czy udzielania się w inny sposób.
Wysłany: Czw Paź 01, 2009 9:22 am
Aktywny
Dołączenie: Sob Maj 23, 2009 7:35 am Posty: 40
To zależy. Jeżeli ktoś naprawdę potrzebuje takiego kursu, to opanuje własne lenistwo i kurs skończy. Natomiast widzę, że wciąż wiele osób ma wątpliwości, co do takiej formy nauczania. Gdyby jakiś miły trener pomógł by je rozwiać byłoby super!
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 10:11 am
Stały bywalec
ronna to jestem pełna podziwu jeśli należysz do osób, które potrafią tak systematycznie przysiąść i przyswajać wiedzę Jednak ja jakoś sceptycznie jestem nastawiona do kursów czy szkoleń on-line. Ale właśnie chętnie posłuchałabym opinii trenera. Może jednak uda się wykazać i postawić znak równości pomiędzy takimi, a normalnymi szkoleniami.
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 11:43 am
Zainteresowany
Dołączenie: Wto Maj 19, 2009 8:01 pm Posty: 30
Jeżeli ktoś w przeszłości był pilnym uczniem i studentem to ma w nawykach systematyczne przyswajanie wiedzy i takie szkolenie on-line nie będzie dla niego niedogodnością, czy problemem. Ale wiadomo, ludzie są różni....
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:59 pm
Ekspert
Dołączenie: Czw Mar 05, 2009 3:59 pm Posty: 99
maj napisał(a):
Jeżeli ktoś w przeszłości był pilnym uczniem i studentem to ma w nawykach systematyczne przyswajanie wiedzy i takie szkolenie on-line nie będzie dla niego niedogodnością, czy problemem. Ale wiadomo, ludzie są różni....
Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju to szkolenie. Jeżeli typowo teoretyczne (jak większość studiów) to OK, ale jeżeli ma nauczyć praktycznych zachowań ... to na pewno odpada ...
Wysłany: Śro Paź 28, 2009 11:21 am
Stały bywalec
I tu się z Tobą zgodzę. Jeśli chodzi o przyswajanie suchej teorii, to owszem można samemu obkuć nawet najbardziej pokaźnych rozmiarów księgi ale cóż w szkoleniach chyba nie o to chodzi. Tu głównie nacisk powinien być kładziony na praktykę, albo przynajmniej dyskusję. On - line jakoś tego nie widzę
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 7:30 am
Zainteresowany
Dołączenie: Pon Maj 25, 2009 4:06 pm Posty: 31
Ale powiedzmy, że uczysz się na szkoleniu on-line podstaw obsługi programu graficznego, lub funkcjonowania rynku forex. Poradzisz sobie spokojnie. Są to ścisłe umiejętności, a nie lanie wody.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum