Temat postu: Re: Pozafinansowe sposoby motywowania pracowników
Wysłany: Śro Mar 24, 2010 7:59 pm
Początkujący
Dołączenie: Wto Mar 23, 2010 4:33 pm Posty: 12
Zespół z którym ma się kontakt i któremu się ufa jest dobrze zmotywowany. Dobry szef na znaczną część swojej pracy poświęca na kontkat z zespołem, który powinien dawać odpowiedź co kogo motywuje, bo: 1. Jednych zmotywuje większa odpowiedzialność i decyzyjność (a innych tylko znerwicuje ) 2. Są ludzie, którzy potrzebują potwierdzania, że działają dobrze na każdym etapie realziacji projektu, ale są tacy którzy potrzebują celu i narzędzi i przychodzą z efektem (w tym przypadku "wcinanie się" tylko frustruje!) itd.
Generalnie - Patrz i analizuj co na kogo działa. Moim zdaniem tzw. social, intergracja itd. to wszystko są ważne elementy, ale niezastąpiona podstawa to satysfakcja i realizowanie się w pracy w połączeniu z satysfakcją finansową.
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 9:31 pm
Stały bywalec
Dołączenie: Pon Kwi 12, 2010 8:57 pm Posty: 25
Mnie motywuje nawet sama pochwała szefa. Kiedy mnie pochwali wiem, że interesuje sie moją pracą. A to jest dla mnie ważne, ponieważ lubię to co robię. Kiedyś za dobrze przygotowany projekt, nad którym siedziałam dwie noce, dostałam wolny piątek. Bardzo spodobała mi się ta nagroda, ponieważ mogłam wyjechać z narzeczonym w góry. Pieniądze to nie wszytko.
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 6:50 pm
Początkujący
Dołączenie: Wto Mar 23, 2010 4:33 pm Posty: 12
daria napisał(a):
Mnie motywuje nawet sama pochwała szefa. Kiedy mnie pochwali wiem, że interesuje sie moją pracą. A to jest dla mnie ważne, ponieważ lubię to co robię. Kiedyś za dobrze przygotowany projekt, nad którym siedziałam dwie noce, dostałam wolny piątek. Bardzo spodobała mi się ta nagroda, ponieważ mogłam wyjechać z narzeczonym w góry. Pieniądze to nie wszytko.
Świetny szef z wyczuciem! Pogratulować Tobie i szefowi
Wysłany: Pią Cze 04, 2010 1:29 pm
Nowicjusz
Dołączenie: Pią Cze 04, 2010 12:07 pm Posty: 9
A mój szef przyniósł nam do biura steper, żebyśmy mogły się trochę oderwać od biurek;) A tak poważnie, wracając do motywacji to myślę, że bardzo motywująco działa każda pochwała, każdy wyraz uznania i poczucie, że możesz liczyć na przełożonego w trudnych chwilach. Fajne jest też jakieś wspólne wyjście do knajpki, co działa (oprócz tego, że motywująco) również integrująco
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 12:55 pm
Zainteresowany
Dołączenie: Nie Cze 13, 2010 11:38 am Posty: 35
Ten steper to dobry pomysł;) hehe Mój szef motywuje nas wolnym. Jeśli zrobimy coś dobrze dostajemy dzeiń wolnego lub kilka godzin do dyspozycji. Bardzo nam to sie podoba bo dzieki temu nie bierzemy wolnego.
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:02 am
Doświadczony Forumowicz
Dołączenie: Pon Lip 12, 2010 7:52 am Posty: 65
Przed wszystkim dobra atmosfera w pracy. Jeśli jest luźno i przyjemnie to zdecydowanie inaczej się pracuje. Nie mówię, że ma to być przyzwolenie na obijanie się, ale jeśli nie dzieje się zbyt wiele to można sobie pozwolić np na chwile luzu. Tak naprawdę opiera się wszystko na dobrze prowadzonej polityce HRowej i dobrym systemie pracy. Jeśli właściciel lub inna odpowiedzialna osoba wystymuluje dobry, sensowny i zgodny z zasadami pracy zespołowej system to ludzie nie będą przychodzić do pracy z obrzydzeniem, a wręcz przeciwnie będą przychodzić z przyjemnością. Ważne jest zwrócenie uwagi na każdego pracownika i pozostawienie mu pewnej swobody i stosowania przez niego stylu pracy jak najbardziej mu odpowiadającego. Warto ludzi chwalić kiedy na to zasługują, ale też trzeba umieć rozmawiać o tym co się nie udało, o tym co idzie źle w taki sposób, aby nikt nie odbierał tego jako atak, a jako feedback. Wysyłanie na odpowiednie szkolenia, imprezy integracyjne, bonusy typu bilety, wejściówki, bony, nawet zwykłe wyjście na piwo wieczorem są dobrymi pomysłami, ale aby odnosiły odpowiedni efekt muszą być dostosowane to potrzeb pracowników danej firmy/działu/itp.
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 2:01 pm
Aktywny
Dołączenie: Czw Cze 24, 2010 7:57 pm Posty: 43
Dobra atmosfera to podstawa. Dla mnie liczy sie bezstresowe traktowanie pracowników czy nie straszenie ich zwolnieniem, zmianiem pozycji itd. Wyrozumiałośc dla pracowników też jest ważna, dobrze jest jeśli pracownik wie, że jeśli ma zły dzień (a każdy może mieć taki dzień) to szef to zrozumie, da luźniejszą prace. Moim zdaniem takie coś odbije się na pracownikach w sposób pozytywny, będą dbać o firmę i swoje stanowisko.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum