Temat postu: Re: Co wybrać szkolenie, czy studia podyplomowe?
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 1:15 pm
Nowicjusz
Dołączenie: Pią Maj 22, 2009 4:56 pm Posty: 8
Zgadzam się z opinią mojego poprzednika, tym bardziej, że dzięki studiom podyplomowym zyskujemy dodatkowe wykształcenie na lata, a nie tylko kolejne świadectwo.
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 1:15 pm
Doświadczony Forumowicz
Dołączenie: Czw Cze 04, 2009 10:47 pm Posty: 69
Też jestem zdania że studia podyplomowe dają nam więcej możliwości niż szkolenie. Najważniejsze jest to że studia składają się z pojedynczych kursów więc sam ten fakt wyżej stawia ten sposób podwyższania kwalifikacji
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 12:56 pm
Bardzo aktywny
Dołączenie: Wto Kwi 28, 2009 7:31 am Posty: 53
Studia podyplomowe, chociaż są bardzo fajną rzeczą posiadają również zasadniczą wadę - otóż zabierają mnóstwo czasu, natomiast na szkoleniu mamy samą esencję wiedzy podaną z praktycznymi przykładami i zajmuje to nam od 2 do 5 dni, a nie rok.
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 7:31 pm
Nowicjusz
Dołączenie: Pon Cze 08, 2009 7:29 pm Posty: 8
Studia to studia, oczywiście więcej zajmują czasu, ale ten czas nie pójdzie na marne. Można z niego wiele wyciągnąć. Opłaca się zdecydowanie iść na studia podyplomowe.
Wysłany: Śro Cze 10, 2009 7:38 pm
Nowicjusz
Dołączenie: Śro Cze 10, 2009 7:32 pm Posty: 5
Zależy również od tego jakie byłoby to szkolenie, bądź studia. Jeżeli potrzebujemy na szybko jakiegoś kursu, głównego zarysu danego pojęcia to moża iść na szkolenie. Jednak ja własnym zdaniem wolałabym wybrać studia podyplomowe. Na pewno więcej bym z nich wyniosła korzyści, niż z kursu.
Wysłany: Śro Cze 10, 2009 8:03 pm
Bardzo aktywny
Moje 2 koleżanki ze studiów, które skończyły studia podyplomowe. Niestety nie przełożyło się to na wyższe stanowisko, większą odpowiedzialność w pracy, czy lepsze zarobki. Zastanawiam się, czy dokonały tu dobrej inwestycji w siebie, czy może nasz rynek pracy nie potrzebuje "aż tak dobrych" specjalistów... Znam też osoby, którym niedługie szkolenia znacząco poprawiły wyniki w pracy zawodowej.
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 7:34 am
Doświadczony Forumowicz
Dołączenie: Czw Cze 04, 2009 10:47 pm Posty: 69
No wiesz to że skończyły jakieś studia podyplomowe nie gwarantuje im miejsca w przedziale "aż tak dobrych specjalistów" bo do tego dochodzi doświadczenie, wrodzone cechy pomagające w danej pracy. Ale fakt ciężko znaleźć obecnie dobrą pracę mimo wyższego wykształcenia. Ale czym tu się dziwić skoro tyle osób teraz studiuje i tak jak jeszcze kilka lat temu średnie wykształcenie było minimum edukacyjnym, którym teraz są studia.
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 8:04 am
Bardzo aktywny
Studia też są różne. Sądzę, że pracodawcy najbardziej cenią studia dzienne na państwowej uczelni. Jest masa studiów wieczorowych, zaocznych prywatnych, na których często (nie mówię, że zawsze) słaby poziom nauczania. A co do moich koleżanek nadal mam wątpliwości, czy na pewno dobrze ulokowały swoje pieniążki w naukę...Mają kolejny ładny punkt w cv, ale czy skończone studia podyplomowe "nie straszą" pracodawców?
Zależy również od tego jakie byłoby to szkolenie, bądź studia. Jeżeli potrzebujemy na szybko jakiegoś kursu, głównego zarysu danego pojęcia to moża iść na szkolenie. Jednak ja własnym zdaniem wolałabym wybrać studia podyplomowe. Na pewno więcej bym z nich wyniosła korzyści, niż z kursu.
Studia studiom nierówne, tak samo jak szkolenia szkoleniom... Właśnie ukończyłam studia podyplomowe z zarządzania zasobami ludzkimi (dofinansowane przez EFS- strona projektu http://edp.org.pl/ ) ale mam po nich niedosyt. Mieliśmy bardzo dużo teorii natomiast mało praktyki. Dlatego chcę jeszcze dokształcać się na 1-2 dniowych szkoleniach (można znaleźć również darmowe lub o niewielkiej odpłatności). To tylko moje zdanie. Wszystko zależy od tego czy studia są dobrze przeprowadzone
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum