Forum-Szkolenia

Wszystko o szkoleniach, wypowiedzi trenerów, opinie
Szkolenia biznesowe Szkolenia biznesowe Szkolenia biznesowe
Obecny czas: Pią Lip 30, 2010 4:14 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Komunikacja z pracownikami
PostWysłany: Pon Paź 26, 2009 4:46 pm 
Nowicjusz

Dołączenie: Pon Paź 26, 2009 4:29 pm
Jest to ciekawy temat, bardzo mnie interesuje, co za tym idzie mam pytanie czy jest jakieś szkolenie z tego typu. Mianowicie, czy jest szkolenie które pomoże nam osiągnąć znakomity kontakt z pracownikami. Ponieważ kontakty na linii, szef-pracownik są bardzo ważne.

Temat postu: Re: Komunikacja z pracownikami
PostWysłany: Czw Paź 29, 2009 7:19 am 
Zainteresowany
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Maj 25, 2009 4:06 pm
Zgadzam się całkowicie z Keczups. Takie stosunki, są nie tylko ważne, ale również niestety są źródłem wielu nieporozumień i konfliktów, przeszkadzających w pracy. Sądzę, że szkolenie z komunikacji z własnymi pracownikami, a także między pracownikami byłoby doskonałym pomysłem. :)

PostWysłany: Pią Lis 13, 2009 5:54 pm 
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Maj 12, 2009 4:02 pm
Najczęściej komunikacja między szefem a jego pracownikami wygląda następująco:
!. Szef ma zawsze rację
2. Jeżeli Szef nie ma racji patrz punkt 1.

...chyba czas to zmienić? :)

PostWysłany: Pon Gru 07, 2009 11:01 pm 
Zainteresowany

Dołączenie: Sob Lis 28, 2009 9:04 pm
Niestety najsmutniejsze jest to, że nawet przełożeni często myślą kategoriami 'mam zawsze rację' i nie przyjmują do wiadomości, że prawda może od tego stwierdzenia znacząco się różnić.
Zanim jednak menager wybierze się na szkolenie polecam zapoznanie się z portalem motywowaniepracownikow.pl
Można dowiedzieć się stamtąd wiele o technikach motywacji.
Bardzo przydatne. Polecam.

PostWysłany: Pon Gru 28, 2009 1:23 am 
Nowicjusz

Dołączenie: Wto Gru 22, 2009 5:06 pm
Kiedy rozmawiam ze swoimi podwładnymi, staram się unikać sytuacji, w której pracownik miałby wrażenie, że jest całkowicie w błędzie, a tylko ja mam rację. Zanim zostałem przełożony, pracowałem tak jak wielu innych, jako szeregowy pracownik działu wykonawczego. I niestety - często miałem do czynienia z przełożonymi, którzy upierali się, że rację mają tylko oni. Dlatego ważne jest, żeby rozmawiając w pracownikiem, myśleć w kategoriach wygrana - wygrana.

Staram się tak robić, a przynajmniej tak nauczyłem się na szkoleniu *******'a. Zauważyłem, że mój kontakt z pracownikami bardzo się poprawił i znacznie chętniej opowiadają mi o swoich pomysłach, które niejednokrotnie z powodzeniem wykorzystujemy.

Myślenie w kategoriach wygrana - wygrana daje duże pole rozmowy. Mówię: "masz niezły pomysł, ja też mam pomysł X - może da się to połączyć". Mam szczęście pracować a ambitnymi osobami i wiem, że dzięki temu nie narażam ich ambicji na zbytni uszczerbek.

PostWysłany: Czw Lut 18, 2010 10:26 am 
Trener
Trener
 WWW  Profil

Dołączenie: Czw Sie 20, 2009 6:41 am
Czasem potrzeba też szkoleń pt. jak nie być za miękkim dla pracowników. Wielu kierowników ma problem dokładnie w tę stronę. Naczytali się książek o podejściu wygrana-wygrana i w zasadzie działają na zasadzie przegrana-wygrana, bo zawsze starają się zrozumieć pracownika.

A to prowadzi do sytuacji, że to pracownik zaczyna kierować firmą, a kierownik go słucha.
Co z oczywistych względów nie jest zdrową sytuacją i w dłuższej prespektywie prowadzi do bałaganu w firmie.

To tak gwoli spojrzenia na tę sprawę z drugiej strony.

PostWysłany: Śro Kwi 28, 2010 2:06 pm 
Stały bywalec

Dołączenie: Pią Kwi 16, 2010 8:24 pm
Zastanwiam się, czy takie szkolenie coś da. Jeśli szef jest ładnie mówiąc "nie fajny" to czy takie szkolenie go zmieni? Zazwyczaj pracodawcy z "nie fajnym" charakterem nie pójda na takie szkolenie, oni nie widzą nic złego w swoim charakterze, raczej winia pracowników. Ich kontakt z pracownikami nie jest ważny.

PostWysłany: Pią Cze 04, 2010 12:52 pm 
Nowicjusz

Dołączenie: Pią Cze 04, 2010 12:07 pm
Wiadomo - szefa się nie wybiera ;) Jeśli ktoś z Was ma problemy ze swoim szefem to może polećcie mu szkolenie Zarządzanie Zasobami Ludzkimi. Każde DOBRE szkolenie z tego tematu mówi o tym jak efektywnie komunikować się ze swoim pracownikiem. Szkolenia tego typu uczą jak zarządzać pracownikiem tak, by czuł się doceniony, a szef będzie potrafił zbudować swój pozytywny wizerunek.

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 11:20 am 
Stały bywalec
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Kwi 08, 2010 6:46 am
Kamila napisał(a):
Zastanwiam się, czy takie szkolenie coś da. Jeśli szef jest ładnie mówiąc "nie fajny" to czy takie szkolenie go zmieni? Zazwyczaj pracodawcy z "nie fajnym" charakterem nie pójda na takie szkolenie, oni nie widzą nic złego w swoim charakterze, raczej winia pracowników. Ich kontakt z pracownikami nie jest ważny.

Takie szkolenie nic nie da, jeśli szef nie zmieni już na wstępie podejścia. Uważasz, że jeśli szef jest "niefajny" to zgodzi się uczestniczyć w takim szkoleniu? Chyba jak dopiero zauważy, że pracownicy się ciągle zwalniają, to może coś zrozumie

PostWysłany: Nie Cze 13, 2010 8:50 pm 
Stały bywalec

Dołączenie: Nie Cze 13, 2010 11:38 am
tak, to prawda - są szefowie, którzy nie pójdą na takie szkolenie - ich to nie obchodzi. Ale myślę, że ich jest na prawdę mało, większości pracodawców zależy na firmie /pracownikach

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość