Jak sądzicie jak racjonalnie planować działania reklamowe i marketingowe przy ograniczonym budżecie? Gdzie szukać oszczędności? Jak najlepiej gospodarować pieniędzmi przeznaczonymi na wydatki promocyjne? Na jakie rzeczy zwrócić szczególną uwagę, a które można pominąć?
Wiadomo, że najlepiej skorzystać z usług jakieś agencji PR, ale jak piszesz przy ograniczonym budżecie może być mały problem, choć wydaje mi się że ceny ich usług będą stopniowo spadać, jako że na rynku pojawia się coraz większa liczba takich agencji. Skutecznym sposobem na promocję swojej firmy, czy oferowanych usług jest reklama w Internecie. Takie czasy nie istniejesz w "wirtualnym" świecie, to praktycznie nie istniejesz nigdzie Np. my korzystamy z portalu Firmy.net . Chyba nie muszę tłumaczyć co to za portal, bo pewnie każdy z nas choć raz miała okazję zetknąć się z wyszukiwaniem info o np. optyku w swoich okolicach. Przeglądając ich ofertę wydali się najbardziej konkurencyjni. Mając wykupiony pakiet Business gold - mamy zapewnioną wizytówkę w ich bazie, stronę oraz pozycjonowanie i linki sponsorowane w Googlach. Poza tym współpracują z innymi portalami (np. Money.pl), więc wykupując pakiet u nich w tych samych pieniądzach jesteś promowany na innych stronach.
Najlepiej wszystko sobie przekalkulować, opisać gdzie w jakim budżecie dostaniemy reklamę. Następnie przeanalizować ile reklama w takim miejscu może dać nam korzyści. Jeżeli dużo to dobrze, warto wtedy zainwestować. Jeżeli trzeba będzie zainwestować w to porządne kwoty, a efekt może być mizerny to lepiej w takie coś się nie pakować.
Powiem szczerze, że bardziej kojarzę pkt.pl, czy pf.pl, niż Firmy.net. Chyba to coś nowego? Korzystanie z agencji PR odradzam - oni wezmą kasę za sprawy oczywiste. Skuteczny marketingowiec, powinien umieć sam zaplanować działania promocyjno-reklamowe, szczególnie jeżeli ma ograniczony budżet.
Mysle, że warto zastanowic się, któa reklama najbardziej się nada w danym mieście - niekoniecznie musi to być wszystko naraz-ulotki, plakaty, gazetka itd. Mozna wybrać jedną rzecz, ale rozsądnie i właściwie ją "dostarczyć" ludziom. Wydje mi się, że wiele rzeczy można zrobić samemu i nie trzeba wynajmować ludzi czy firmy - wtedy zaoszczedzimy kupe kasy.
Mysle, że warto zastanowic się, któa reklama najbardziej się nada w danym mieście - niekoniecznie musi to być wszystko naraz-ulotki, plakaty, gazetka itd. Mozna wybrać jedną rzecz, ale rozsądnie i właściwie ją "dostarczyć" ludziom. Wydje mi się, że wiele rzeczy można zrobić samemu i nie trzeba wynajmować ludzi czy firmy - wtedy zaoszczedzimy kupe kasy.
Zgadza się, czasami lepiej zrobić coś samemu, nie wynajmować ludzi, w ten sposó będziemy miali pewność, ze nasza praca została dobrze wykonana oraz zaoszczedzimy pieniądze. Moim zdaniem można reklamy zamieścić w internecie, teraz dużo osób ma dostęp do internetu wiec na pewno będzie to się opłacało.
reklama w internecie to najtańszy sposob promocji a zarazem jeden z najlepszych ponieważ w dzisiejszym świecie częściej zaglądają do netu niz wychodza na ulicę zbierać ulotki czy oglądać bilbordy
Czy ja wiem czy najtaniej jest dać reklamę w internecie... reklama naszej strony, jakiś baner czy wysyłanie linków - wszystko kosztuje. Myślę, że najlepiej zrobić jakiś pokaz, promocję w firmie, wtedy ludzie się zlecą:)
Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] oraz 0 gości
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum