Forum-Szkolenia

Wszystko o szkoleniach, wypowiedzi trenerów, opinie
Szkolenia biznesowe Szkolenia biznesowe Szkolenia biznesowe
Obecny czas: Pią Lip 30, 2010 4:25 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niekwestionowane zalety szkolenia przez Internet
PostWysłany: Śro Sty 06, 2010 3:05 pm 
Trener
Trener
 WWW  Profil

Dołączenie: Czw Sie 20, 2009 6:41 am
Mati napisał(a):
stefan napisał(a):
(...)

Jak ktoś nie ma czasu na szkolenia z "żywym trenerem" to w pierwszej kolejności powinien jechać na szkolenie z zarządzania własnym czasem ...

Byłem na szkoleniu z zarządzania czasem. Niejednym. Napisałem książkę na temat zarządzania czasem. I w dalszym ciągu twierdzę, że szkolenia internetowe (a w szczególności mailowe) są lepsze.
Dlaczego?

Idziesz na szkolenie z żywym trenerem, które trwa powiedzmy 2 dni. Wykonujesz ćwiczenia, wychodzisz z sali i ogarnia Cię szara rzeczywistość. Znowu nie masz na nic czasu. Nie masz kogoś, kto Ci przypomina co chwilę: zadbaj o swój czas.

Szkolenie mailowe ma tę zaletę, że dawkuje Ci wiedzę. Co kilka-kilkanaście dni dostajesz maila, który Ci przypomina: wyznacz swój cel, pozbądź się złodziei czasu itd...

Dosłownie codziennie dostaję maile z podziękowaniami typu:
Dzięki za przypomnienie, bo chociaż już jakiś czas temu odkryłam, że można delegować zadania, to stare nawyki często biorą górę. Pozdrawiam

I to jest właśnie od uczestnika ze szkoleń mailowych. A nie od żywego trenera.

Od żywego trenera nie dostaniesz takiego wsparcia w swoich codziennych sprawach. On zrobi z Tobą ćwiczenia i na tym koniec. Martw się o siebie.

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 11:25 am 
Bardzo aktywny

Dołączenie: Pon Sty 04, 2010 1:00 pm
Szkolenia "na żywo" trwają np. 2 dni pod rząd. W ciągu tych dni dostajemy tyle wiedzy, że ciężko jest nam zapamiętać. Pamiętamy pierwszą godzinę szkolenia, reszta gdzieś nam umyka.
Natomiast dzięki szkoleniu przez internet możemy sami decydować ile czasu poświęcimy na naukę w danym dniu. Jestem pewna, że informacje, które wtedy nabędziemy zapamiętamy na dłużej.

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 12:00 pm 
Ekspert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Mar 05, 2009 3:59 pm
Szkoleniu "na żywo" towarzyszą emocje, dzięki którym zapamiętujemy łatwiej ... A poza tym ja ciągle myślę o szkoleniach praktycznych, o ćwiczeniu umiejętności, scenkach, wymianie informacji z innymi uczestnikami, przenikaniem się doświadczeń ... Po takich szkoleniach trener (w dobrych firmach szkoleniowych) pozostaje do dyspozycji uczestników i służy im pomocą "w trudnych chwilach".
Szkolenia przez internet są dobre dla nauki teorii.

----------
Szkolenia - moja pasja

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 12:06 pm 
Trener
Trener
 WWW  Profil

Mati napisał(a):
Szkoleniu "na żywo" towarzyszą emocje, dzięki którym zapamiętujemy łatwiej ... A poza tym ja ciągle myślę o szkoleniach praktycznych, o ćwiczeniu umiejętności, scenkach, wymianie informacji z innymi uczestnikami, przenikaniem się doświadczeń ... Po takich szkoleniach trener (w dobrych firmach szkoleniowych) pozostaje do dyspozycji uczestników i służy im pomocą "w trudnych chwilach".
Szkolenia przez internet są dobre dla nauki teorii.

Szkolenie szkoleniu nie jest równe.
Na pewno są szkolenia dobre i złe "na żywo" oraz dobre i złe "internetowe".
Możemy się tak przerzucać argumentami w nieskończoność. ;-)
Najlepiej sprawdzić. Szczególnie jeśli są za darmo. A w Internecie prędzej znajdziesz darmowe szkolenie niż na żywo...

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 2:58 pm 
Zainteresowany

Dołączenie: Śro Sty 06, 2010 1:36 pm
Jeśli miałbym do wyboru takie same szkolenie przez internet i "na żywo" - w tej samej cenie, to wybrałbym szkolenie "na żywo". Po prostu czułbym, że wybrałem lepiej, że niczego nie przeoczę. Jeśli cena szkolenia przez internet byłaby niższa o ok.1/3 to wtedy zacząłbym się zastanawiać...
A wy jak byście wybrali?

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 7:04 pm 
Zainteresowany

Dołączenie: Nie Gru 13, 2009 10:12 pm
Faktycznie, racją jest że dyskusja ciągła by się w nieskończoność gdybyśmy rozkminiali, które szkolenia są lepsze na żywo, a które przez maila, tak więc tutaj zgodzę się z Sylwestrem.

W zasadzie oczywiste jest to, że gdyby były w tej samej cenie szkolenia z tego samego tematu, ale do wyboru "na żywo" lub "przez mail", to każda osoba dysponująca czasem wybrałaby to pierwsze. Jednak ja zakładam, że taka sytuacja jest niemożliwa, bo skoro jest "przez mail" tzn. że pewne koszty jak np. wynajęcia sali są wyłączone.

I tak będę się upierać, że mimo wszystko wolałbym na żywo, bo to mnie zmusza osobiście do tego, że o tym nie zapomnieć. A przez maila, to jest wysokie prawdopodobieństwo, że mi umknie, albo powiem sobie "nie dziś" no i przepadnie. Czyli ostatecznie stawiam na szkolenia "na żywo"

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 3:17 pm 
Bardzo aktywny

Dołączenie: Pon Sty 04, 2010 1:00 pm
Masz dużo racji Stefan:) po dłuższym przemyśleniu stwierdzam, że szkolenia "na żywo" są lepsze. Jednak jak mamy do wyboru nic lub przesz internet to wybierzmy przez internet:) zawsze coś się nauczymy.

PostWysłany: Czw Sty 14, 2010 3:27 pm 
Trener
Trener
 WWW  Profil

Wyobraź sobie taką oto sytuację:

Masz do poznania temat, w którym jesteś kompletnie zielony/zielona.
Powiedzmy, że jest to programowanie w języku PL/SQL.

Idziesz na szkolenie na żywo, które trwa 2x8 godzin.
Spotykasz tam fantastycznego trenera, który nie dość że ma wiedzę, to jeszcze umie ją przekazać.

A zatem ten trener bardzo intensywnie szkoli Cię z tego tematu.
Po dwóch dniach wychodzisz z obolałą głową. Mieszają Ci się wszystkie zastosowania pętli LOOP, WHILE itd.
A już na pewno nie pamiętasz, kiedy której konstrukcji należy używać, żeby osiągnąć lepszy skutek.

A teraz wyobraź sobie sytuację analogiczną, tyle, że:
1. Twój elektroniczny trener przesyła Ci mailem co 5 dni partię materiału, której poznanie zajmuje Ci 1 godzinę.
2. Do tego dostajesz ćwiczenia z praktycznego zastosowania wiedzy.
3. Trener sprawdza Twoje postępy i rozumienie tematu

Postaw się w położeniu jednego i drugiego uczestnika szkoleń i wybierz, które rozwiązanie jest dla Ciebie lepsze?

PostWysłany: Pon Sty 18, 2010 1:46 pm 
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Sty 18, 2010 1:27 pm
to wszystko zależy od tego co kto woli:) jeśli ktoś chciałby się spotkać z ludźmi, zobaczyć na żywo trenera to proszę bardzo
ale jeśli nie dysponujemy taką ilością czasu i wolimy płacić mniej lub wcale to jasne że lepiej przez internet

PostWysłany: Pon Sty 18, 2010 9:26 pm 
Zainteresowany

Dołączenie: Śro Sty 06, 2010 1:36 pm
Taka prosta odpowiedź na ten temat, a tyle głosów poruszonych:)
Zgadza się, wszystko zależy co kto woli i nie ma co pisać co lepsze, bo każdy sam decyduje o sobie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość