Forum-Szkolenia

Wszystko o szkoleniach, wypowiedzi trenerów, opinie
Szkolenia biznesowe Szkolenia biznesowe Szkolenia biznesowe
Obecny czas: Pią Wrz 10, 2010 3:22 am

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Ile pieniędzy warto zainwestować w szkolenia.
PostWysłany: Śro Wrz 23, 2009 8:25 am 
Zainteresowany

Dołączenie: Nie Lip 05, 2009 12:42 pm
Lemon napisał(a):
Ale w obecnych czasach zaciskają pasa i rzadko wysyłają pracowników na szkolenia. ;) Prawda?

Nieprawda:) Wybierając drogę rozwoju dla moich pracowników, pierwsze co przychodzi mi na myśl to nagroda w charakterze szkolenia. Dlaczego? Do tej pory wybrane przeze mnie szkolenia były przez każdego z moich pracowników odbierane z wielkim entuzjazmem. Być może dlatego, iż starałam się dopasować je do ich wymagań i potrzeb indywidualnych. Oczywiście zadowolony i wyszkolony pracownik jest "perełką firmy". Warto.

Pozdrawiam
Catherine

PostWysłany: Pią Wrz 25, 2009 8:17 am 
Stały bywalec

Dołączenie: Wto Wrz 08, 2009 11:17 am
Sylwester Oskwarek napisał(a):

Jak to "kto to doceni"?
Jeżeli idziesz na szkolenie, na które wysyła Cię firma, to Ci nie zależy, czy Ci się przyda, czy nie. Po prostu idziesz na nie, bo za nie nie płacisz.
Ale jak masz sam wyłożyć pieniądze z własnej kieszeni na swoje własne szkolenie, to musisz się na chwilę postawić w roli swojego pracodawcy i obliczyć własne koszty i zyski: czy to szkolenie mnie (nie mojemu pracodawcy, ale właśnie mnie) się przyda?

Lepiej bym chyba tego nie ujęła ;) Idąc na szkolenie dokonujemy bilansu zysków i strat. Dlatego niby z jednej strony fajnie jest gdy to pracodawca refunduje nam szkolenia, ale z drugiej strony jeśli wybieramy je sami, to bardziej przykładamy się do przyswojenia przekazywanej wiedzy. Mając bowiem świadomość ile nas ta "przyjemność" kosztowała, wiemy że trzeba maksymalnie wykorzystać uczestnictwo w takim szkoleniu czy kursie i przede wszystkim zacząć wcielać zdobytą wiedzę w życie.

PostWysłany: Pon Sty 18, 2010 9:57 pm 
Zainteresowany

Dołączenie: Wto Sty 05, 2010 2:57 pm
W sumie wszystko zależy od szkolenia, jakie, gdzie, ile dni itd.
Jednak moja kwota to max z 1500zł. Na więcej mnie nie stać, myślę, że jest to i tak duża kwota.

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 11:43 pm 
Doświadczony Forumowicz
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Mar 09, 2009 9:55 pm
Czasem warto potraktować szkolenie jako inwestycje i zadać pytanie - po jakim czasie to 1500 zł się wróci ?
Być może wzrost Twoich kompetencji czy też umiejętności pomoże awansować w pracy co przyniesie relatywnie szybki zwrot inwestycji. Wszystko nalezy od punktu patrzenia. Jak dla mnie to szkolenia należy rozpatrywać kategoriach inwestycja a nie koszt.

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 1:03 pm 
Trener
Trener
 WWW  Profil

Dołączenie: Czw Sie 20, 2009 6:41 am
Michał napisał(a):
Czasem warto potraktować szkolenie jako inwestycje i zadać pytanie - po jakim czasie to 1500 zł się wróci ?
Być może wzrost Twoich kompetencji czy też umiejętności pomoże awansować w pracy co przyniesie relatywnie szybki zwrot inwestycji. Wszystko nalezy od punktu patrzenia. Jak dla mnie to szkolenia należy rozpatrywać kategoriach inwestycja a nie koszt.

Jeżeli dla kogoś, kto zarabia miesięcznie kwotę X maksymalną uzbieraną kwotą na szkolenie jest 1500 PLN, to potrzebne tu jest jednak pewne dodatkowe wyjaśnienie w kontekście wypowiedzi Michała.

Oczywiście, że szkolenie trzeba traktować jako inwestycję. I nie ograniczać się kwotą 1500PLN.
Jeżeli jesteś w stanie iść na szkolenie tańsze
(albo zobaczyć próbkę szkolenia droższego)
za mniejszą kwotę i zobaczysz, że przynosi Ci to wymierną korzyść
(bo np. lepiej pracujesz i masz większe premie,
albo masz więcej klientów - w przypadku własnej działalności)
to jesteś również w stanie ocenić, czy warto np. wziąć kredyt na szkolenie droższe.
Wiesz, że kredyt Ci się zwróci.

Ale jest jeden warunek: musisz wdrożyć w życiu to, czego nauczyłeś się na szkoleniu. A z tym jest zazwyczaj największy problem.

PostWysłany: Czw Maj 27, 2010 1:30 pm 
Stały bywalec

Dołączenie: Sob Maj 22, 2010 12:10 pm
myśle, że 1500zł to max jaki mogę dać za szkolenie kilkudniowe. Nie zarabim tyle, aby móc co miesiać brać udział w różnych szkoleniach, ale co jakiś czas warto to zrobić. Tego jestem pewna!

PostWysłany: Pon Cze 21, 2010 7:55 pm 
Aktywny

Dołączenie: Pon Cze 07, 2010 2:12 pm
Dałbym nawet i 2000zł, ale musi to być szkolenie na wysokim poziomie, ciekawie zorganizowane i wielogodzinne.

PostWysłany: Wto Cze 29, 2010 11:22 am 
Zainteresowany

Dołączenie: Czw Cze 24, 2010 7:58 pm
A moim zdaniem wszystko zalezy jakie to szkolenie. Są szkolenia, za które zapłaciłabym dużo więcej, ponieważ wiedziałąbym, że pomoga mi osiągnać coś w życiu, dostać awans itp.
Myślę, że rozsądna cena za szkolenei to do 1000zł, dałąbym więcej jeśli szkolenie byłoby na prawdę tego warte.

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 5:51 pm 
Bywalec

Dołączenie: Sob Lis 28, 2009 5:54 pm
A według mnie bardzo ciężko jest wyznaczyć taką kwotę, którą można uznać za wartą wydania na szkolenie, bądź taką, której się nie wyda nawet jeśli chodzi o super szkolenie. Wszystko zależy od tego na ile dane szkolenie może nam pomóc i jak jest ono oceniane przez ludzi, którzy już z niego korzystali.

PostWysłany: Nie Lip 18, 2010 10:16 am 
Zainteresowany

Dołączenie: Pią Lip 02, 2010 9:39 am
Trudno określić jakąś konkretną sumę. Dla każdej osoby jakieś szkolenie może być bardziej lub mniej potrzebe. Dlatego każdy sam powninien podać kwotę.
Jeśli miałbym gwarancę, że szkolenie pomogłoby mi w interesie, w karierze itd to mógłbym zapłacić duża kwotę. Jednak musiałbym mieć gwarancje, że się przyda.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość