No i właśnie tak myśli większość społeczeństwa. Trzeba pracować i pracować i pracować, żeby stać się bogatym. A to nie jest do końca prawda. Praca, pracą, ale wystarczy comiesięczne oszczędzanie 10-15% swojej pensji i inwestowanie jej w aktywa. Systematyczne odkładanie i inwestowanie pozwoli na zbudowanie dochodu pasywnego, który będzie nadal się powiększał. Polakom potrzebna jest wiedza z zakresu finansów i tego co można zrobić ze swoimi pieniędzmi. Poczytajcie wywiady z osobami, które zarobiły duże pieniądze i przyglądnijcie się w jaki sposób tego dokonały.
No zgoda, jak najbardziej, ale ... trzeba mieć te wolne 10-15% żeby je inwestować. A żeby je mieć trzeba wcześniej dobrze zarabiać (albo ciąć koszty ale to mało kto potrafi a jeszcze mniej chce). Poza tym, żeby inwestować też trzeba wiedzieć w co, a więc trzeba się uczyć / pracować ... Praca ma różne aspekty i różnie wygląda, jednak nie ma tak, że bez pracy coś nam samo przyjdzie. Ktoś, kto pracuje na budowie powie, że czytanie książek specjalistycznych i dokształcanie się aby posiąść wiedzę na temat inwestowania - to nie jest praca, ale dla kogoś, kto to robi i wie ile to czasu i energii kosztuje nie będzie wątpliwością, że pracuje (i to ciężko). "Pasywny dochód" - modne i przyciągające słowa. Tyle tylko, że większość myśli, że on faktycznie jest taki całkiem pasywny a to nie prawda. Nawet mając dom czy mieszkanie, które wynajmujesz, musisz o nie dbać, remontować, "pilnować" lokatorów, rozliczać się z urzędami, ... Do tego potrzebna jest wiedza, czas, zaangażowanie ... Nic nie jest za darmo.
oj któż z nas by nie chciał stać sie bogatym. też często zastanawiam sie czy ciężka praca wystarczy, czy nie jest przypadkiem tak, ze tylko te lewe interesy przynoszą zyski ...
Na lewych interesach najszybciej można się dorobić majątku, ale również najszybciej można wszystko stracić i wylądować w więzieniu. Najlepiej grać w totolotka i liczyć na szczęście
Aby stać się bogadym trzeba mieć głowe do interesów. Mam znajomego, który w ciągu kilku lat załozył rożne interesy - i nieźle na tym zarabia. Wszystko jest legalnie, ma po prostu do tego głowę.
Wolność finansowa? Tu chodzi chyba o to aby móc wydawać tyle ile się chce... w dzisiejszych czasach to prawie nie realne. Aby stać się bogatym trzeba się starać, mieć głowę do interesów. Aha no i szczeście, pechowcy nigdy nie będa bogaci.
Nie jest to łatwe zadanie. Z drugiej strony gdyby każdy był bogaty to nie byłoby ciekawie, a wręcz nudno. Myślę, że przyjemnością jest wzbogacać się powoli, ciężka pracą. Tak to prawda, tylko ciężką pracą staniemy się bogaci, no chyba że okradniemy bank;)
Ostatnio obiecałam sobie, że będę grała w totolotka. Stwierdziałm, że ten kto nie gra nie wygrywa. A, że ostatnio wygrałam w kilku konkursach więc pora chyba brać udział w toto -lotku:) To moja droga do bogactwa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum